Den statslige sektor

Den statslige sektor afholdt i 2015 udgifter for 911 mio. kr. i og ved Grønland. Udgifterne i den statslige sektor er dermed steget med 0,8 pct. ift. 2014, hvor de samlede udgifter androg 904 mio. kr.

 

I figur 3 fordeles udgifterne i den statslige sektor i 2015 efter den funktionelle fordeling.

 

Figur 3. Funktionel fordeling af udgifter i den statslige sektor 2015

Opretholdelse af offentlig orden og sikkerhed var i 2015 det største indsatsområde for den statslige sektor. Det drejer sig om politi, retsvæsen samt fængsler og anstalter. I 2015 udgjorde udgifterne til offentlig orden og sikkerhed 596 mio. kr. svarende til 65 pct. af de samlede udgifter i den statslige sektor.

 

Forsvaret er den statslige sektors anden store udgiftspost. Forsvaret omfatter Arktisk Kommando, Slædepatruljen Sirius og Beredskabsstyrelsen. Udgifter til forsvaret udgjorde 169 mio. kr. i 2015, hvilket udgør en stigning på 47,0 pct. ift. 2014 og skyldes stigende udgifter til forsvarets opgaveløsning og Arktisk Kommando. Udgifter til forsvar udgør 19 pct. af de samlede udgifter i den statslige sektor.

 

Generelle offentlige tjenester omfatter Søfartsstyrelsen, Rigsombuddet samt grundforskning bl.a. Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS). Udgifterne til generelle offentlige tjenester udgjorde 46 mio. kr. i 2015, hvilket svarer til 5 pct. af de samlede udgifter i den statslige sektor.

 

Den statslige sektors udgifter består primært af konsum i form af lønninger samt forbrug i produktionen. Den realøkonomiske fordeling af indtægterne beregnes residualt, idet den statslige sektor antages at være direkte dækket af den danske stat.